ßßß Cookit - przepis na Puree ziemniaczano-dyniowe.

Puree ziemniaczano-dyniowe.

nazwa

Wykonanie

Nie przypuszczałam, że spotka się z taką aprobatą mojej rodzinki. Nigdy nie robiłam puree bo nie przepadam za papkami. Ziemniak to ziemniak, dynia to dynia lubię smak obu i lubię jeść je w kawałkach po prostu. A tu niespodzianka dzieciakom tak posmakowało, że teraz muszę robić ;)
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
0 , 5 kg dyni (obranej i bez pestek)
1 łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka masła
Ziemniaki i dynię obrałam, pokroiłam w większą kotkę i ugotowałam na parze. Na spód dałam ziemniaki bo twardsze, dynię dołożyłam po 5 minutach gotowania się ziemniaków. Po ugotowaniu, pozostawiłam chwilę do odparowania, następnie przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Przyprawiłam solą i świeżo startą gałką, dodałam łyżeczkę masła. Wszystko wymieszałam i podałam z kurczakiem.
Do puree dodaje się mleka ja tego nie zrobiłam ponieważ dynia jest warzywem soczystym. Jeśli macie pod ręką tylko ziemniaki to należy dodać 1/2 szklanki mleka na około 80 dag ziemniaków.
Życzę smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/11/puree-ziemniaczano-dyniowe.html