ßßß Cookit - przepis na Schab z ziemniakami w karmelu

Schab z ziemniakami w karmelu

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 9
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości 1,2 kilogramów
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 3 sztuk
ziemniaki 1 kilogramów
cytryna 0,5 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyty, osuszony schab natrzeć czosnkiem roztartym z solą oraz pieprzem i odstawić na 30 minut. Następnie zrumienić na maśle i przełożyć do formy. Wierzch posmarować miodem wymieszanym z sokiem z cytryny. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi i podlać szklanką wody, a obok ułożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę. Piec 70 minut w 170 stopniach. Od czasu do czasu polewać powstającym sosem.
Oczyszczone, niewielkie, ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, prawie do miękkości i odcedzić. Na suchej patelni zrumienić cukier, wlać 3 łyżki wody i rozpuścić, by powstał karmel. Do karmelu włożyć ziemniaki, wymieszać, by równomiernie pokryły się karmelem, smażyć 5 minut. Upieczony schab podawać na ciepło z ziemniakami lub jako wędlinę.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11322/Schab-z-ziemniakami-w-karmelu