Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
schab bez kości 1,2 kilogramów
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 3 sztuk
ziemniaki 1 kilogramów
cytryna 0,5 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyty, osuszony
schab natrzeć
czosnkiem roztartym z
solą oraz
pieprzem i odstawić na 30 minut. Następnie zrumienić na
maśle i przełożyć do formy. Wierzch posmarować
miodem wymieszanym z
sokiem z cytryny. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi i podlać szklanką
wody, a obok ułożyć pokrojoną na ćwiartki
cebulę. Piec 70 minut w 170 stopniach. Od czasu do czasu polewać powstającym sosem.Oczyszczone, niewielkie,
ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, prawie do miękkości i odcedzić. Na suchej patelni zrumienić
cukier, wlać 3 łyżki
wody i rozpuścić, by powstał karmel. Do karmelu włożyć
ziemniaki, wymieszać, by równomiernie pokryły się karmelem, smażyć 5 minut. Upieczony
schab podawać na ciepło z
ziemniakami lub jako
wędlinę.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: