Wykonanie
Delikatna
polędwica wieprzowa z
cebulą. Lubimy to danie,
polędwicę kupuje razem ze
schabem, gdy jest duża potrafię kupić dla niej nawet całkiem spory
schab - oczywiście też musi być "w porządku" To danie pierwszy raz
jadłam u teściów. Zasmakowało mi, więc u mnie w domu także jest stałym elementem podawanym na obiad. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość wykonania
mięso szybko "dochodzi" właściwie to
cebula tutaj najdłużej się dusi;)
Składniki:(na dwie porcje)1 polędwiczka wieprzowa2 - 3 duże
cebulesól,
pieprz do smaku3 łyżki
masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
Wykonanie:Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Usuwamy zbędne błony.Kroimy naokoło 1 . 5 cm plastry.Rozgniatamy plastry
mięsa ( przykrywałam
mięso folią i dociskałam dłonią do deski)Przyprawiamy
mięso solą i
pieprzemCebule obieramy, kroimy w półksiężyce.Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillowa) dodajemy tłuszcz, następnie kładziemy plastry
mięsa.obsmażamy chwilę z obu stron, dodajemy
cebulę,przykrywamy dusimy ok 2-3 minuty.Doprawiamy całość jeszcze
solą i
pieprzem i smażymy jeszcze 2 minuty bez przykrywania pokrywką.Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z
ziemniakami tłuczonymi lub puree