Śródziemnomorskie smaki w Twojej kuchni? Nic trudnego! Mój przepis na sphagetti z owocami morza, jest bardzo prosty do wykonania.Składniki:500g mrożonych owoców morza mix ( ja kupiłem w makro firmy fine food)1 puszka pomidorów krojonych i obranych w zalewie3 ząbki czosnku1 duża cebulaswieża bazylia ( może być suszona)ser tarty ( najlepiej parmezan)sól i pieprz1 łyżeczka papryki słodkiejoliwasok z ćwiartki cytrynymakaron spaghettiOdmrażamy owoce morza, można to zrobić szybko przy użyciu mikrofalówki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, jeden ząbek czosnku w cienkie plastry. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i jeden ząbek czosnku, smażymy chwilę, żeby cebulka się lekko zeszkliła. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie dorzucamy odmrożone owoce morza. Smażymy razem z cebulą cztery minuty cały czas mieszając. Do całości dodajemy pomidory z puszki, sok z ćwiartki cytryny, paprykę słodką i gotujemy wszystko na patelni 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię oraz starty ser. Makaron odcedzamy i mieszamy dokładnie z sosem na patelni. Gotowe!Smacznego!