ßßß Cookit - przepis na Pyszne, soczyste cheeseburgery

Pyszne, soczyste cheeseburgery

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pyszne, soczyste cheeseburgery (hamburgery z serem)– podaję doskonały przepis.
Hamburgery i cheeseburgery to typowe dania typu fast food wywodzące się z kuchni Stanów Zjednoczonych. Burgery można przygotować w domu na patelni lub w ogrodzie na grillu. Obecnie całkiem dobre hamburgery można zjeść w barze lub na ulicy, kupione z food trucka. Ale najlepsze będą, gdy zrobimy sobie sami w domu – dlaczego? Jest kilka powodów. Po pierwsze – wiadomo z jakiego mięsa będzie zrobiony, po drugie – będzie tańszy od tego na mieście, po trzecie – możemy mieć dodatki jakie tylko sobie wymarzymy i przygotujemy. Dla mnie najlepszy hamburger to domowy cheeseburger, podany we własnoręcznie upieczonej bułce, z warzywami, majonezem i sosem red relish – najlepszy, domowy fast food.
Porcja na ok. 12 cheeseburgerów
Składniki:
Burgery:
1½ kg chudej wołowiny
2 jajka
100 g bułki tartej
250 ml zimnej wody
4 duże ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka musztardy
2 łyżki sosu Worcestershire
1 płaska łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
150 g sera cheddar
Dodatki:
1 duża czerwona cebula
2 dojrzałe pomidory
½ lodowej sałaty
½ słoika sosu red relish
½ słoika majonezu
12 bułek do hamburgerów z tego przepisu
Sposób przygotowania:
Wołowinę zmielić.
Dodać jajka, wodę przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos Worcestershire i pozostałe przyprawy.
Wszystko dobrze wyrobić.
Ser pokroić na plastry. Mięso podzielić na 12 porcji – każda powinna ważyć ok. 160 g. Ja od niedawna używam prasy do robienia hamburgerów i cheeseburgerów, ale można kotlety przygotować również używając jedynie rąk.
Na patelni rozgrzać z 2 łyżki oleju rzepakowego (grill lub patelnię grillową wystarczy tylko spryskać). Cheeseburgery smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu kotlety powinny kilka minut „odpocząć”.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, pomidory pokroić w trochę grubsze plastry, sałatę poszarpać na mniejsze kawałki.
Bułki przekroić na połówki, podgrzać na grillu lub patelni. Ułożyć wszystkie składniki w bułce według własnego pomysłu.
Pyszne, soczyste cheeseburgery najlepiej smakują na gorąco i w dobrym towarzystwie.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/02/pyszne-soczyste-cheeseburgery