ßßß Cookit - przepis na Domowy Cheesburger

Domowy Cheesburger

nazwa

Wykonanie

< Ser turecki peyniri z warzywami
Bułeczki na gorąco >
Domowy Cheesburger
Bułki do hamburgerów duże xxl
sałata lodowa
pomidory
ogórek zielony
cebula czerwona
sól, pieprz
sos hamburgerowy kupny
majonez gęsty
kotlety do hamburgerów wołowe, zrobione samemu.
plastry żółtego sera
Wykonanie:
Bułki przekrajmy na pół i podpiekamy w piekarniku na 190C przez 5-8 min ( aż będą mocno ciepłe, ale pilnujmy by ich nie wysuszyć )
Smarujemy spód bułki majonezem, układamy warstwowo warzywa oraz kotlet z plastrem sera ( w dowolnej kolejności, przy czym kotlet powinien być w środku, pomiędzy dwiema warstwami warzyw) w środkowej warstwie smarujemy sos hamburgerowy oraz przyprawy. Bułkę górną smarujemy majonezem lub sosem jak kto woli i przykrywamy całość.
Sałatę lodową do cheesburgerów siekamy na drobne paski.
Kotlety wołowe do cheesburgerów: 4-5 szt
500 gr mięsa wołowego
1 jajko
plastry zółtego sera
sól, pieprz
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
Cebulę obrać, posiekać w drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce z mięsem, wyrobić na gładką masę, podzielić na 4-5 kulki mięsne które, spłaszczamy na cienki kotlet i smażymy na grillowej patelni ( jeśli używamy zwykłej patelni polewamy odrobiną oleju) Na każdym kotlecie układamy plaster żółtego sera, przykrywamy pokrywką i na najmniejszym gazie lub funkcji grzewczej trzymamy do momentu rozpuszczenia się sera.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Ser turecki peyniri z warzywami
Bułeczki na gorąco >
Źródło:http://panikucharka.pl/wieczorne-szamanie/domowy-cheesburger