Wykonanie
Nic tak nie smakuje jak domowy hamburger, który przyrządzony w domu nie należy do niezdrowych dań a wręcz przeciwnie dostarcza dużo witamin a smakuje znacznie lepiej niż kupny. Poza tym wiem co jem ja i moja rodzina.
Taki hamburger świetnie się sprawdzi jako ciepła kolacja a dzieci zjedzą go z przyjemnością.
Gorąco polecam!!
Hamburger
500 g dowolnego
mięsa mielonego (u mnie drobiowe i wołowe)
sólpieprzczosnek granulowany
4 plastry
żółtego seraczerwona cebulaogórekpomidorsałata lodowamajonezketchupbułki do hamburgerów
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego około 200ml zimnej
wody, mieszam kilka
razy i odstawiam na chwilę aby cała
woda została wchłonięta przez
mięso.
Do
mięsa dodaję
sól,
pieprz i
czosnek do smaku.
Mięso wyrabiam jeszcze chwilę.
Na patelni rozprowadzam niewielką ilość
oleju, rozgrzewam.
Formuję cienkie 1 cm grubości kotleciki (większe niż średnica bułeczek ponieważ kotleciki podczas smażenia trochę się skurczą) i smażę na rozgrzanym
oleju najpierw z jednej strony.
Kotleciki przewracam na drugą stronę i na wierzch kładę plaster
żółtego sera, który podczas smażenia stopi się z
mięsem.
Przygotować sos:4 łyżki
majonezu wymieszać z 2 łyżkami
ketchupu, doprawić
czosnkiem.
Bułeczki przekroić na połówki i na suchej rozgrzanej patelni przyrumienić na złoto.
Na połówki bułeczek nałożyć trochę sosu, na to
sałatę lodową,
cebulę pokrojoną w plastry, usmażony kotlecik oraz
pomidora i
ogórka.
Całość przykryć drugą połówką bułeczki.
Podawać ciepłe.
Smacznego!!