ßßß
Hamburger domowy z najlepszym wołowym kotletem, z miętą, tymiankiem i natką pietruszki. Hamburgery z budek fast food, to nieporozumienie... Oto przepis na pyszne kanapki z wysokiej jakości mięsem, aromatycznym od ziół. Przygotowywałam kiedyś podobne na slowfoodowych warsztatach dla dzieci. Takimi hamburgerami zajadali się: i dzieci i dorośli. Bardzo polecam.Składniki: na ok. 6 -8 hamburgerów1 kg wysokiej jakości mięsa wołowego30 - 45 ml musztardy np. dijon1 szklanka ziół: po 1/3 szklanki mięty, tymianku i natki pietruszki1 jajkook. 1/3 szklanki bułki tartejsól, pieprz2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia1 średnia cebula1 ząbek czosnkudodatki:majonez rozmarynowy (posiekany świeży rozmaryn, zmiksowany z majonezem)keczupsałata lodowapomidorybułki hamburgerowe z sezamem, ew. zwykłe bułkiWykonanie:Mięso zemleć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Przygotować warzywa: pokroić pomidory na plasterki, porwać sałatę. Bardzo ciekawym dodatkiem do hamburgerów jest majonez rozmarynowy - 2 łyżki majonezu połączyć z bardzo drobno posiekanym świeżym rozmarynem. Nie potrzebujemy go wiele do jednego burgera, łyżeczkę bądź mniej.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażać cebulę i czosnek do zeszklenia - kilka minut. Zdjąć z ognia.Posiekać zioła - używamy tylko listków tymianku i mięty. Po posiekaniu każdego z ziół powinno być po 1/4 szklanki. Natkę pietruszki też drobno posiekać.Mięso połączyć z ziołami, solą, pieprzem, 2 łyżkami oleju, musztardą oraz podsmażoną cebulą z czosnkiem. Spróbować czy jest wystarczająco dobrze przyprawione. Dodać jajko i bułkę tartą - ok. 1/3 szklanki - ma pomóc związać całość.Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Do smażenia potrzebna jest minimalna ilość tłuszczu. Ja smaruję patelnię natłuszczonym ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. W zależności od grubości kotletów i ich wielkości, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Najbardziej lubię jak w środku są lekko różowe i soczyste.W trakcie smażenia kotletów przygotować bułki hamburgerowe. Podpiec je w tosterze lub w piekarniku - by je podgrzać i by stały się chrupiące.Propozycja podania: na jednej połowie bułki rozsmarować majonez rozmarynowy, ułożyć sałatę iplasterek pomidora oraz usmażony kotlet wołowy. Kotlet posmarować łyżeczką keczupu i przykryć hamburgera drugą połową bułki.Bułki hamburgerowe są lekko mleczne, pyszne, ale kajzerki też się sprawdziły.


