Wykonanie
4 . 9 (98.75%) 16 votes
Rumsztyk wołowy jest pyszną potrawą , jeśli tylko umiejętnie obejdziemy się z mieloną
wołowiną . Chłopcy byli co do niego sceptyczni ,gdyż pierwsze moje podejście nie było udane . Tym razem sobie poradziłam z tematem do tego stopnia ,że nawet młodszy nie marudził tylko wcinał
rumsztyk z zachwytem 😉 Przepis sprawdzony i na pewno jeszcze nie raz niego skorzystam .
Rumsztyki wychodzą soczyste i mięciutkie , po prostu znakomite 😉
Składniki na 4 osoby :0,6 kg mielonej
wołowiny2
cebule1
jajko , najlepiej kacze z uwagi na zawartość tłuszczu ale może być i kurze1 łyżeczka gęstego
majonezu1 łyżeczka
musztardy stołowej3 łyżki
wodysól ,
pieprz do smaku
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwekMięso przekładamy do miski , wbijamy
jajko . Dodajemy
majonez ,
musztardę ,
wodę , sol i
pieprz do smaku . Wyrabiamy do połączenia składników . Formujemy zgrabne
rumsztyki niezbyt grube . Każdy smarujemy
oliwą z oliwek lub
olejem rzepakowym . Odstawiamy na 30 minut żeby dobrze się zespoiły .Obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor z obu stron .Następnie układamy na nich smażona
cebulkę i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut . Po wyjęciu , przy naciśnięciu palcem powinny być sprężyste nie twarde . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Polecam podać z czerwoną , duszoną
kapustą . Smacznego 😉