ßßß Cookit - przepis na Wigilijne krokiety z pieczarkami

Wigilijne krokiety z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Krokiety to w moim domu jedno z wigiijnych dań. Nalepiej smakują z czerwonym barszczem.
Ciasto naleśnikowe:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 szkanki wody gazowanej
3 jajka
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pół szklanki mleka i wody. Miksujemy, systematycznie dodając resztę wody i mleka. Na koniec dolewamy olej, soliy i miksujemy jeszcze przez 3 minuty, tak aby ciasto było idealnie gładki. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, po czym smażymy pyszne naleśniczki.
Farsz:
1kg pieczarek
2 średnie cebule
oiwa
pieprz
sól
Pieczarki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 25 minut.
W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy.
Gdy pieczarki będą już gotowe, dodajemy do nich cebulę i dokładnie mieszamy.
Składanie krokietów:
Na środku każdego naleśnika nakładamy niewielką ilość farszu. Zawijamy tak, aby powstała paczuszka, z której nic nie wypadnie.
Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/12/wigilijne-krokiety-z-pieczarkami.html