Wykonanie
Banalnie łatwy, a jaki pyszny, swojski sosik do wielu potraw :)
30 dag
pieczarek1 duża lub dwie małe
cebule1,5 łyżki
mąki pszennej1 szklanka
wody0,5 szklanki zimnego
mleka (
daję 3,2%)
sól,
pieprzPieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości
oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i
pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną
cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki
cebula się nie zeszkli.
Następnie
pieczarki i
cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki
mąki, mieszamy, aby
mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty.
Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego
mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy
sól i
pieprz do smaku.
Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej
wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz
sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej
wody i doprawić.
Podajemy z ulubionymi potrawami, jak np ta