ßßß
Składniki (1/8 formy- ok 400 kcal):-Ciasto kruche-Mąka pełnoziarnista lub razowa 200gMasło 100gZimna woda 3 łyżkiSól himalajska-Farsz-Pierś z kurczaka 400gCebula 1 sztCukinia 1 szt małaPesto czerwone lub ketchup z cukiniiRicottaJajka 2 sztSól, pieprz, czosnek, bazylia, oreganoGorgonzola ok 60g (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Masło pokrojone na mniejsze kawałki łączymy z mąką, wodą i odrobiną soli. Całość dokładnie zagniatamy, zawijamy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty lub ścieramy na średnich oczkach tarki a następnie rozkładamy po całej formie i dokładnie dociskamy. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, aby podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia. Spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.
Gdy spód tarty zapieka się w piekarniku możemy przygotować farsz. W tym celu pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Kurczaka doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano a następnie podsmażamy na suchej patelni. Podsmażoną pierś z kurczaka przekładamy do miseczki a na patelnię wlewamy łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażamy po czym dodajemy cukinię pokrojoną w talarki. Gdy warzywa lekko zmiękną zdejmujemy patelnię z ognia i zabieramy się za przygotowanie masy serowo-jajecznej. W tym celu mieszamy w większej misce kubeczek sera ricotta, słoiczek czerwonego pesto lub domowy ketchup z cukinii, 2 jajka i dokładnie mieszamy.
Na upieczony spód wylewamy ok 1/3 masy serowo-jajecznej, następnie rozkładamy równomiernie na całej powierzchni warzywa, paski kurczaka a na koniec zalewamy pozostałą masą. Na wierzch możemy dodatkowo poukładać kawałki gorgonzoli, która nada bardziej wyrazistego smaku lecz również podniesie kaloryczność dania. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 40 minut. Po tym czasie tarta z kurczakiem powinna być już ładnie zarumieniona, wybieramy ją z piekarnika i odstawiamy jeszcze na 10 minut aby masa stężała.
Tarta z kurczakiem wybornie smakuje w towarzystwie zielonej sałaty z dodatkiem pomidorków koktajlowych i miodowo-musztardowego dressingu. Idealna na obiad czy spotkanie ze znajomymi.
SmacznegoSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]