ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinią i ricottą

Tarta z cukinią i ricottą

nazwa

Wykonanie

Czwartkowy obiad wyglądał bardzo wiosennie. Miały być wieprzowe sznycelki, a w efekcie zrobiłam tartę z cukinią i ricottą.
ciasto:
200g mąki
100g masła
łyżeczka soli
3 łyżki wody
farsz:
2 cukinie
serek ricotta
3 jajka
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
ew. mozzarella
sól, pieprz
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Cukinię wrzucić do malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić. Roztrzepać jajka z serkiem, dodać cebulę i czosnek oraz odciśniętą cukinię,doprawić. Można dodać do farszu pokrojoną mozzarellę. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz i zapiekać jeszcze 30-40 minut.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/05/tarta-z-cukinia-i-rocotta.html