ßßß Cookit - przepis na WYTRAWNE SEROWE PTYSIE Z PIECZARKAMI

WYTRAWNE SEROWE PTYSIE Z PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na ptysie, które możemy podawać zarówno na słodko, z dodatkiem najróżniejszych kremów i odrobiną cukru pudru lub czekoladowej polewy, jak i wytrawnie, ze smacznym farszem.
To pyszne uzupełnienie obiadu (proponuję podać je z czerwonym barszczem - nieziemska pychota!).
Ptysie przygotowuje się bardzo prosto i szybko.
A więc - do dzieła!
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
4 jajka
ser
sól, pieprz
pieczarki
cebula
* * *
Masło rozpuszczamy i zagotowujemy w szklance wody, ze szczyptą soli.
Zdejmujemy z ognia.
Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.
Ponownie stawiamy na niedużym ogniu. Masa powinna lekko zgęstnieć.
Zdejmujemy z ognia i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając.
Gotową masę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bułeczki pieczemy w temp. 180 ° C przez ok 25-30 minut (do czasu aż ładnie się zarumienią).
W międzyczasie na maśle smażymy pieczarki (doprawiamy solą i pieprzem).
Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni.
Bułeczki po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek na połówki (nie przecinamy do końca!).
Nakładamy wymieszane z cebulą pieczarki, następnie starty ser (ilość wedle upodobania).
Ponownie zapiekamy w temp. ok. 170 ° C do momentu, aż ser się rozpuści.
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/10/wytrawne-ptysie.html