Wykonanie
Moje pierwsze skojarzenie z tymi pierogami nie było zbyt dobre. Pomyślałam, że
kasza gryczana z
pieczarkami zawinięta w ciasto pierogowe będzie po prostu mdła. Jednak
kiszony ogórek spełnia tutaj bardzo ważną rolę bo farsz jest bardzo dobry a przy tym lekki. Trzeba go tylko dobrze doprawić ale to już jest kwestia indywidualna. Bardzo polecam te pierożki.
Składniki na farsz:1 woreczek
kaszy gryczanej30 dag
pieczarek1
cebula2
ogórki kiszonesól,
pieprzKaszę ugotować.
Pieczarki usmażyć z
cebulą. Dodać
pieczarki do
kaszy, wymieszać ze startymi
ogórkami. Przyprawić dokładnie wymieszać.Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki2 łyżeczki
soli1 łyżka
masła2
jajka roztrzepaneok. 2 szklanek ciepłej
wodyMąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać
sól,
masło,
jajka. Stopniowo dodając
wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać kółka szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zawijać brzegi. W dużym garnku zagotować
wodę, wrzucać na wrzątek i gotować aż będą miękkie.Smacznego:)