ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

nazwa

Wykonanie

Ciasto
1/2 kg mąki
1,5 szkl. gorącej wody
szczypta soli
Farsz
1 torebka kaszy gryczanej
15 dag tłustego sera białego
masło
1 duża cebula
sól
pieprz
Sposób
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut. Kaszę gotujemy do miękkości. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, gdy się zarumieni dodajemy osączoną kaszę oraz rozdrobniony biały ser. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty do czasu aż wypłyną na wierzch. Gotowe polewamy prażoną cebulką z masełkiem.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/12/pierogi-z-kasza-gryczana-i-biaym-serem.html