Wykonanie
Ciasto1/2 kg
mąki1,5 szkl. gorącej
wodyszczypta
soliFarsz1 torebka
kaszy gryczanej15 dag
tłustego sera białegomasło1 duża
cebulasólpieprzSposóbPrzesianą
mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy
sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut.
Kaszę gotujemy do miękkości. Na
maśle podsmażamy drobno posiekaną
cebulkę, gdy się zarumieni dodajemy osączoną
kaszę oraz rozdrobniony
biały ser. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy ostudzony farsz i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty do czasu aż wypłyną na wierzch. Gotowe polewamy
prażoną cebulką z
masełkiem.