Wykonanie
Kasza wytwarzana z gryki, jest chyba najpopularniejszą
kaszą w Polsce. I dobrze, bo jest niezwykle zdrowa i można z niej wyczarować pyszne, niebanalne potrawy, jak np. Pierogi z
kaszą gryczaną .Składniki:CIASTO½ kg
mąkiŁyżeczka
soli2 szklanki gorącej
wodyFARSZ100g
kaszy gryczanej100g pieczonego
boczkuCebulaJajkoSólPieprzWykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Boczek i obraną
cebulę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jak
boczek delikatnie zarumieni się, a
cebulka zeszkli, to dorzucamy ugotowaną
kaszę i po dokładnym wymieszaniu smażymy ze dwie minuty. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy surowe, roztrzepane
jajko i dokładnie mieszamy.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z
solą i zalewamy wrzącą
wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i zostawiamy. Jak masa ostygnie na tyle, żeby można było włożyć w nią ręce- wyrabiamy ciasto. Jak za bardzo się lepi, dodajemy ciut
mąki, a jak jest za twarde, to jeszcze troszkę
wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy podsypując odrobiną
mąki, wycinamy szklanką kółka. Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody z odrobiną
oleju i gotujemy parę chwil od ich wypłynięcia.