Wykonanie
„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyjątkowym smakiem i dla tego przygotowałam z jego dodatkiem pierogi z
kaszą gryczaną" . Na smalczyku podsmażyłam
cebulkę i
potem wszystko dodałam do farszu. Dzięki temu moja potrawa jeszcze bardziej zyskała na smaku. Chociaż nigdy nie przepadałam za
kaszą gryczaną, to jednak pierogi posmakowały wszystkim.
Ciasto:2 szklanki
mąki1
jajoszczypta
soli3/4 szklanki dobrze ciepłej
wodyWykonanie:Z
mąki,
jajka,
soli oraz
wody przygotować elastyczne ciasto. Odstawić na trochę aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.Farsz:1 szklanka
kaszy gryczanej2 szklanki
wody20 dag
sera białego20 dag
sera feta2
cebulesmalczyk roślinny Smakowita Pajda5-10 dag
boczkusólpieprzWykonanie:
Kaszę zalać
wodą i gotować na wolnym ogniu aż całkowicie wchłonie płyn.
Cebulę wraz zboczkiem podsmażyć na smalczyku Smakowita Pajda, a następnie dodać do
kaszy i
sera. Całość dobrze wymieszać i doprawić według swojego smaku.Ciasto cienko rozwałkować szklanka wycinać zgrabne kółka, nakładać łyżeczką farsz i sklejać. Wrzucić na wrzącą słoną
wodę i ugotować. Podawać okraszone
cebulką i
boczkiem.Smacznego!Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.<br />