Wykonanie
Jako, że ostatki
cukini na ogródku skromnie wychylają się
spod liści pomyślałam, że to dobry moment by przygotować obiad z nimi w roli głównej. Placuszki są pyszne, pulchne i pachnące. Polecam je z czystym sumieniem :)inspiracja
SKŁADNIKI:- 750 g
cukini- 1
cebula- 1/2 szklanki
mąki- 3
jaja- 1 łyżka posiekanej świeżej
bazylii- 1 łyżka posiekanego
oregano (dałam suszone)- 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki- 1 ząbek
czosnku-
sól,
pieprz-
olej do smażenia (użyłam
oliwy)- ulubiony sos (u mnie Lutenica firmy Premium Rosa - nasza ulubiona)PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy, obieramy (jeśli jest
młoda to nie trzeba), trzemy na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 min by puściła
soki. Odsączamy
cukinię, dodajemy roztrzepane
jajka, posiekaną drobno
cebulkę, przeciśnięty
czosnek,
mąkę oraz
zioła. Dobrze mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionym sosem.Polecam Lutenicę, która jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, czy też kanapek. Jest to gęsty sos przygotowany z grillowanych
pomidorów,
bakłażanów i
papryk. Jest świetny! Każdy z rodziny go uwielbia :)