Wykonanie
Nie ma prostszego, ciekawszego i bardziej rozkładającego biesiadników na
łopatki dania "wnośnego" niż dobra quiche lub
tarta . Może być z
karczochami i
szpinakiem, moja ukochana
tarta z pieczonym
bakłażanem i
kozim serem, albo cudna
orzechowo-chrzanowa z wędzonym
pstrągiem, w sierpniu kocham szczerą miłością francuską tartę z
pomidorami i
miodem, wiosną króluje
tarta ze
szparagami na francuskim cieście, a o każdej
porze roku zachwycam się tartą z młodym
szpinakiem i
kozim serem nieco mniej wytrawnie . Kocham tarty najbardziej!
Dobra wytrawna
tarta to raptem kilka składników - kruchy lub francuski spó d i ciekawe nadzienie . Mi nie trzeba wiele, trochę warzyw, może dobry
ser, czy
twaróg, obowiązkowo
jajka i
śmietanka i
mogę umierać. Z rozkoszy, szczęścia, z miłości do prostoty.
Tarta to cudowne danie do przyniesienia ze sobą, gdy wybieracie się do znajomych - na kibicowanie, biesiadę w ogrodzie lub otwieranie dobrego
wina. Jeśli nie ma okazji do podania tarty, sami ją wymyślcie. Więcej tart znajdziecie w zakładce TARTY - słodkie i wytrawne.
Najlepszą tartę
cebulową jadłam w życiu w Strasbourgu circa 25 lat temu.
Potem było dłuuugo długo nic, aż ostatnio mój duży syn ze swoją dziewczyną zrobili cudną quiche
cebulową i nawet nas, rodziców nakarmili. Cudna była! To pewnie z tej miłości, długo duszonej na
maśle cebuli i kawałków
serca wymieszanych z masą
śmietanowo-jajeczną. Do dobrze, i jeszcze szczypty
gałki muszkatołowej. W tym daniu niemal nie używam
soli - raptem szczypta do ciasta kruchego, ale już farsz nie wymaga dosalania, jeśli użyjesz
sera gruyere, który naturalnie jest dość słony.proporcje na formę do tarty o średnicy ok 25cm250g
mąki (może być pół na pół pszenna z orkiszową)125g zimnego
masła1
żółtko +
białko do smarowaniaszczypta
solilistki oderwane z 1 gałązki
tymiankuok 4 łyżek lodowatej
wody6 sporych
cebul40g
masła200g
śmietany kremówki 30%3
jajka1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzuspora szczypta
gałki muszkatołowej100g tartego
sera gruyereMąkę przesiekaj szybko z zimnym
masłem i szczyptą
soli (ja robię to w mikserze płaskim mieszadłem), dodaj
żółtka i po 1 łyżce lodowatej
wody, aż ciasto będzie spójne i powstanie gładka kula. Rozwałkuj ciasto na lekko omączonym blacie i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj dno widelcem i odstaw do schłodzenia do lodówki na 20 minut.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na szklisto na
maśle. Smażenie zajmuje ok 15 minut na maleńkim ogniu,
cebula nie powinna się zrumienić. Wymieszaj razem
śmietanę kremówkę,
jajka,
pieprz, gałkę i
starty ser.Wyjmij ciasto z lodówki i podziurkuj widelcem, wyłóż na nim papier do pieczenia i wysyp
fasolki lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piecz pod obciążeniem ok 10 minut (na jasno).
Potem zdejmij papier i
fasolki, podpieczony spód posmaruj
białkiem jajka i piecz jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wyłóż przesmażoną
cebulę, na wierzch wylej masę jajeczno-
śmietanową. Piecz ok 25-30 minut na najniższej półce w temperaturze 180°C. Wierzch powinien się lekko ozłocić, a wnętrze być lekko ścięte. Wyjmij tartę z pieca, odstaw na 5-7 minut,
potem wyjmij z formy i podawaj. Jeśli to danie na lunch, podaj z lekką
sałatką, jeśli zaś ma towarzyszyć kibicom na meczu przed tv, podaj serwetki i talerzyki, nie zapominając o dobrym, schłodzonym
winie.------przepis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo! ”