Wykonanie
Nie ukrywam, że uwielbiam tarty w każdym ich wykonaniu. Lubie na słono jak i na słodko.Tym razem poddam Wam przepis na Quiche aux oignons, czyli klasyczną francuską tartę z
cebulą.
Składniki na 6 osób:Na ciasto brisée:250 gr
mąki125 gr
masła60 ml
wody bardzo zimnejszczypta
soliNa nadzienie:250 g
śmietany kremówki50 g
sera białego1
jajko3
cebule (ok. 400 g)100 g
wędzonego boczku60 g Gruyèr as ól i
pieprz do smakumielona
gałka muszkatołowapól szklanki
białego winażółtko do posmarowania wierzchu ciastaPrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Tymczasem przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy
śmietanę,
twaróg i
jajko. Przygotowany farsz doprawiamy
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem do smaku.
Cebulę kroimy w piórka.
W dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
cebulę i dusimy ją przez ok. 10 minut bez przykrycia w
winie. Dodajemy do reszty.
Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy. Zawijamy je na wałku i wykładamy nim formę do tarty. Dno ciasta zalewamy farszem, kładziemy na wierzchu
wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę i posypujemy Gruyèrem. Zawijamy lekko brzegi
ciasta francuskiego do środka.
Ucieramy
żółtko i smarujemy wierzch ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 40 minut, zależy od piekarnika.Podajemy na gorąco.Bon Appetit!