Wykonanie
Już jestem.Stęskniłam się za moją kuchnią, gotowaniem i pieczeniem. Wkroczyłam do kuchni, otworzyłam lodówkę i moim oczom ukazała się dość skromna jej zawartość. W takiej sytuacji niezawodna jest
tarta. Tarty opisywałam już nie raz. Jednak każda
tarta to inna historia.Miałam ochotę wypróbować nowy przepis na ciasto kruche według oryginalnej receptury francuskiej, tym razem nie Davida Lebovitza. Każde z tych ciast ma inne walory. To, na które przepis podam, bardzo mi się spodobało ze względu na swoją konsystencję, grubość no i oczywiście smak.
Tarta z
cebulą i
boczkiem to prosta wersja tarty, gdyż składniki potrzebnej do zrobienia jej zwykle mamy pod ręką.
TARTA CEBULOWACiasto kruche: na 1 tartę o średnicy 26cmczas przygotowania: 10 minutczas oczekiwania: ok.1 . 5 godziny125g
masła250g
mąki1/2 łyżeczki
soli4 - 5 łyżek bardzo zimnej
wody lub
mleka1.
Masło trzeba wyjąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed przygotowaniem ciasta. Pokroiłam je na małe kawałki.
Mąkę wsypałam do miski, po środku uformowałam dziurkę, wsypałam do niej
sól a
potem włożyłam posiekane
masło.2. Szybko roztarłam
masło z
mąką palcami, unosząc składniki tak, aby powietrze dostało się do nich.3. Dodałam trochę
wody i wymieszałam, a
potem krótko wygniatałam, aż ciasto było gładkie, ale zwarte. Jeżeli trzeba dodaj trochę więcej
wody, ale nie przekraczaj podanej ilości. Ciasto nie może się kleić.Uformowałam kulę, zawinęłam ją w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. Czas w lodówce powinien być trochę dłuższy, najlepiej 2 godziny, ale ja musiałam go skrócić, gdyż było już późno, a wszyscy bardzo głodni.4. Po czasie dojrzewania ciasta w lodówce, wyjęłam je i rozwałkowałam cieniutko. Średnica ciasta musi być większa niż średnica
spodu formy do tarty.Nadzienie tarty:300g
cebuli300g chudego
wędzonego boczku50g
masła1 łyżka
mąki3 duże
jajka500ml
śmietany kremówki - 30%1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
pieprz1.
Cebule pokroiłam w cienkie plasterki, rozgrzałam
masło na patelni i smażyłam
cebulę na wolnym ogniu przez 15 minut, do zrumienienia.
Potem dodałam
mąkę i jeszcze chwilę smażyłam.2. Z
boczku usunęłam skórkę, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do gotującej
wody na 2 minuty.
Potem odsączyłam.3. Rozgrzałam piekarnik do 210'C. Formę do tarty nasmarowałam
masłem i wyłożyłam rozwałkowanym
ciastem, które powinno wystawać poza brzegi formy. Krawędź ciasta najlepiej przydusić widelcem, a wystające resztki usunąć.4. W miseczce roztrzepałam
jajka jak na omlet, dolewałam stopniowo
śmietankę nie przerywając mieszania. Doprawiłam
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.5.
Cebulę i
boczek rozłożyłam na cieście, zalałam masą jajeczną i wstawiłam do piekarnika. Tartę piekłam około 45 minut, aż
tarta była rumiana na wierzchu.
Tartę najlepiej podawać zaraz po wyjęciu, bardzo gorącą. Ja ją udekorowałam świeżym
tymiankiem, który dodatkowo podniósł smak tarty.Do tarty najlepsze będzie lekkie
czerwone wino.