Wykonanie
Quiche tym różni się od bardziej znanego w Polsce określenia
tarta, że zawsze jest wytrawny i zawiera masę jajeczno-
śmietanową. Najpopularniejszym przepisem jest placek lotaryński, szczególnie popularny we Francji w okresie Bożego Narodzenia.Składniki (na małą formę do tarty):kruche ciasto z tego przepisu150 g
wędzonego boczkukilka plastrów
szynki100 g
startego sera gruyerretrzy
jajka100 ml
mlekapół małego kubka
śmietany-kremówkisól i
pieprzgałka muszkatołowałyżka
mąkimasło do wysmarowania formyPrzygotować ciasto wg przepisu i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Boczek pokroić w kostkę a
szynkę w paski.
Boczek posmażyć na suchej teflonowej patelni. Gdy
boczek się wysmaży i wytopi się tłuszcz, dodać
szynkę i smażyć jeszcze ok. 2 minut. Zetrzeć
ser na tarce o drobnych oczkach.
Jaja,
mleko i
śmietankę oraz
mąkę z
przyprawami wymieszać trzepaczką na jednolitą masę i dodać połowę
sera. Formę na tartę wysmarować
masłem i wykleić
ciastem. Na spodzie położyć
boczek i
szynkę, zalać masą jajeczno-
serową. Posypać resztą gruyerra. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 35-40 minut aż wierzch zbrązowieje. Podawać gorące.