Wykonanie
Bardzo lubię
cebulę. Dziś proponuję
cebulę pod postacią rosyjskiego ciasta
cebulowego. Jest to kruche ciasto z
cebulowym farszem. Ciasto wyszło lekko słodkie a jednocześnie odrobinę pikantne, dla mnie pyszne.Składniki:ciasto:250 g
mąki125 g zimnego
masła2 łyżki
wody1
żółtko½ łyżeczka
solifarsz:1 kg
cebuli50 g
smalcu4 łyżki
wody180 g
śmietany1 łyżka
mąki3
jajkasólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Cebulę pokroić w
pióra, przełożyć do garnka, dodać
wodę,
smalec, doprawić
solą,
pieprzem i gałką a następnie dusić aż
cebula zmięknie.
Cebulę posypać
mąką, dodać
śmietanę, wymieszać i gotować przez około 3 minuty. Farsz ostudzić.
Jajka roztrzepać i wymieszać z farszem.Formę do pieczenia wysmarowaną
masłem wyłożyć
ciastem (dno i brzegi), włożyć farsz.Piec w temperaturze 200 o C przez 45 minut.Posypać posiekaną
natką pietruszki.