Wykonanie
Ooooo rany jaka ona dobra! No pycha! Kupiliśmy boczniaki celem zrobienia wege flaków, ale nie miałam
pietruszki. Na dworze taka wichura, że nawet nosa nie chciało mi się wystawić za drzwi. Postanowiłam poszukać jakiegoś sprytnego przepisu, w którym będą boczniaki. No i znalazłam u Grzegorza .
Panie i panowie, oto
tarta z boczniakami! Przepis na ciasto jest mój, wypróbowany i najlepszy, za to nadzienie z pomysłu MniamMniam szefa:)SKŁADNIKIciastopół kg
mąkidwa
żółtka250 g miękkiego
masła lub
margarynyszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowejodrobina
wodynadzienie300 g boczniaków3/4 szklanki
jogurtu greckiego gęstego, lub
śmietany kwaśnejok. 25 dag tartego
serajajkodwa duże
pomidory2 duże
cebuleoliwa lub
masłosólpieprzgałkaWYKONANIECiasto :
Mąkę mieszamy w
margaryną, dodajemy
sól, gałkę,
żółtka i zagniatamy ciasto dodając trochę
wody. Gdy ciasto będzie gotowe schładzamy je przez 10 minut w zamrażalniku. Po tym czasie wykładamy ciasto na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.Nadzienie :
Cebulę kroimy w piórka, boczniaki w paseczki i obsmażamy na
maśle lub
oliwie. Studzimy.Do
jogurtu dodajemy rozkłócone
jajko,
przyprawy, 10 dag tartego
sera. Tak powstały sos dodajemy do boczniaków i
cebuli. Całość wykładamy na podpieczone ciasto.
Pomidory po sparzeniu, obraniu ze skóry i wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Posypujemy nimi boczniaki z sosem. Na wierzch dajemy pozostały
żółty ser. Wszystko razem zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach.