Wykonanie
Nasze
ziemniaki w nowej odsłonie. Na kruchym cieście z duszoną na
maśle cebulą. Taka
tarta doskonała jest jako przekąska samodzielna, jak również z dodatkiem
sałaty lub
mięsa. Najsmaczniejsza na gorąco - można ją podgrzewać.Polecam także:nasze inne przepisy na tartę .przepisy na
ziemniakiciasto kruche - wskazówki i poradyprzepisy na najlepsze ciasto kruche na
spody, tarty i tartaletkiprzepis na ciasto kruche bez
jajekTarta z duszoną
cebulą i
ziemniakami(na formę do tarty o średnicy 24 cm)Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki pszennej125 g
masła1
żółtko5 g
soli50 ml
wodySkładniki na nadzienie:400 g obranej
cebuli100 g
masła1
żółtkosól,
pieprz650 g obranych
ziemniaków kremowych, podłużnych i możliwie jednakowej wielkości1 łyżka
olejusól,
pieprzgałka muszkatołowa100 ml
śmietany 30%sól,
pieprz1
żółtkotymianekPrzygotowanie:Kruche ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne
masło i posiekać nożem. Połączyć z
żółtkiem,
solą i
wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać
groch lub
kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z
grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Cebula: obraną, zważoną
cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na piórka.
Masło rozpuścić na patelni, włożyć
cebulę, chwilę przesmażyć, a następnie dusić 20 minut na małym ogniu. W trakcie duszenia kontrolować ilość odparowującej
wody ( od czasu do czasu odstawić pokrywkę) i często mieszać. Doprawić
solą i
pieprzem.
Cebula ma osiągnąć kremową konsystencję i złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
Ziemniaki: obrane i umyte, zważone
ziemniaki pokroić na plastry o grubości 3 mm.Zblanszować przez 3 minuty we wrzątku, odsączyć, osuszyć, doprawić
solą i
pieprzem, a następnie przesmażyć na patelni. Nie rumienić.Na koniec: Temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni, włączyć funkcję pieczenia od góry. Na upieczoną tartę wyłożyć farsz
cebulowy. Na nim ułożyć plasterki
ziemniaków.
Śmietanę ubić, przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Dodać
żółtko i wymieszać. Polać
śmietaną wierzch tarty, wypełniając szczeliny (przy pomocy pędzla można
śmietanę równo rozprowadzić po ziemniakach). Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut. Podawać ze świeżym
tymiankiem. Jeżeli nie mamy świeżego
tymianku, dodać suszony do śmietanowej zalewy.
,Składnik główny:
ziemniaki,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:
cebula,Składnik główny:
tymianek,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,