ßßß Cookit - przepis na Szynka zapiekana w sosie

Szynka zapiekana w sosie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ciasto z rabarbarem i kokosem
Zamek Karnity- gotowanie dla ... »
Kupiłam szynkę w sklepie"kulkę" tak ja nazwali i żeby tej kulki nie rozdzielać zapiekłam ją w piecu. Tym razem troszkę inaczej jak zawsze:)
Składniki:
szynka( kulka) 1500 g
majeranek 4 garście roztarte
czosnek sprasowany(starty) 6 ząbków
Listek laurowy 3 szt
ziele angielskie z 3 szt
woda tak z 200 ml
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy mielony 1 łyżeczka
Krok 1
Szynkę myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
Czosnek obieramy z łupinki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Nacieramy nim szynkę, majeranek ścieramy w dłoniach i nacieramy mięso, delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Krok 3
Siekaczem do zmiękczania mięsa lekko uderzamy stopką o powierzchnię szynki tak, aby ostrza nacinały mięso na całej powierzchni. Czynność powtarzamy obracając mięso z obu stron. Nasza szynka szybciej wchłonie przyprawy i prędzej nam się upiecze.
Krok 4
Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę i dodajemy do niej przecier pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie, teraz dopiero wkładamy szynkę.
Krok 5
Zapiekamy w 200 stopniach koło 120 minut, przewracamy w tym czasie mięso ze dwa razy aby nam się równomiernie upiekło.
Dostałam od Tradismak Siekacz do zmiękczania mięsa." MOŻNA POWIEDZIEĆ ZE MAM TŁUCZEK I SIEKACZ W JEDNYM" Jenak muszę wam powiedzieć, że od kiedy go używam moje mięsko jest bardziej kruche,przyprawy dochodzą głębiej i szybciej się piecze. Siekacz jest idealny do np: karkówki grillowanej, jest bardziej krucha i wyrazista w smaku.Jak widać poniżej siekacz doskonale radzi sobie z mięsem ,ostrze noża wprowadzają przyprawy równomiernie do środka.
wtorek, 07 czerwca 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Zasmażana młoda kapustka na masełku
Na targu mieli małe główki młodej kapusty, pomyślałam sobie ,a jak by tu zrobić zasmażaną kapustkę z koperkiem i masełkiem i za chwile miałam ją już w koszyku.
Żeberka z miodem i puree z cebuli
Dziś zaprezentuje wam żeberka w miodzie z przetartą cebulką i keczupem. Całkiem przyjemy smak i zapach mięska unosił się w nomu. Mąż zadowolony, a właśnie oto c
Gołąbki z łopatki i ryżu
No to jak mamy sezon na młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem. Składniki: kapusta młoda 1 główka mięsko wieprzowe( zmielona
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/06/Szynka-zapiekana-w-sosie-1.html