Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto z
rabarbarem i
kokosemZamek Karnity- gotowanie dla ... »Kupiłam
szynkę w sklepie"kulkę" tak ja nazwali i żeby tej kulki nie rozdzielać zapiekłam ją w piecu. Tym razem troszkę inaczej jak zawsze:)Składniki:
szynka( kulka) 1500 g
majeranek 4 garście roztarte
czosnek sprasowany(starty) 6 ząbków
Listek laurowy 3 szt
ziele angielskie z 3 szt
woda tak z 200 ml
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy mielony 1 łyżeczkaKrok 1
Szynkę myjemy pod
wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.Krok 2
Czosnek obieramy z łupinki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Nacieramy nim
szynkę,
majeranek ścieramy w dłoniach i nacieramy
mięso, delikatnie posypujemy
solą i
pieprzem.Krok 3Siekaczem do zmiękczania
mięsa lekko uderzamy stopką o powierzchnię
szynki tak, aby ostrza nacinały
mięso na całej powierzchni. Czynność powtarzamy obracając
mięso z obu stron. Nasza
szynka szybciej wchłonie
przyprawy i prędzej nam się upiecze.Krok 4Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą
wodę i dodajemy do niej
przecier pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy
listki laurowe i
ziele angielskie, teraz dopiero wkładamy
szynkę.Krok 5Zapiekamy w 200 stopniach koło 120 minut, przewracamy w tym czasie
mięso ze dwa
razy aby nam się równomiernie upiekło.
Dostałam od Tradismak Siekacz do zmiękczania
mięsa." MOŻNA POWIEDZIEĆ ZE MAM TŁUCZEK I SIEKACZ W JEDNYM" Jenak muszę wam powiedzieć, że od kiedy go używam moje
mięsko jest bardziej kruche,
przyprawy dochodzą głębiej i szybciej się piecze. Siekacz jest idealny do np:
karkówki grillowanej, jest bardziej krucha i wyrazista w smaku.Jak widać poniżej siekacz doskonale radzi sobie z
mięsem ,ostrze noża wprowadzają
przyprawy równomiernie do środka.
wtorek, 07 czerwca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyZasmażana
młoda kapustka na masełkuNa targu
mieli małe główki
młodej kapusty, pomyślałam sobie ,a jak by tu zrobić zasmażaną
kapustkę z
koperkiem i
masełkiem i za chwile miałam ją już w koszyku.
Żeberka z
miodem i puree z
cebuliDziś zaprezentuje wam
żeberka w miodzie z przetartą
cebulką i
keczupem. Całkiem przyjemy smak i zapach
mięska unosił się w nomu. Mąż zadowolony, a właśnie oto cGołąbki z
łopatki i
ryżuNo to jak mamy sezon na
młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z
mięskiem wieprzowym i
ryżem. Składniki:
kapusta młoda 1 główka
mięsko wieprzowe( zmielonaKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter