Wykonanie
            Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto z 
rabarbarem i 
kokosemZamek Karnity- gotowanie dla ... »Kupiłam 
szynkę w sklepie"kulkę" tak ja nazwali i żeby tej kulki nie rozdzielać zapiekłam ją w piecu. Tym razem troszkę inaczej jak zawsze:)Składniki:
szynka( kulka) 1500 g
majeranek 4 garście roztarte
czosnek sprasowany(starty) 6 ząbków
Listek laurowy 3 szt
ziele angielskie z 3 szt
woda tak z 200 ml
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy mielony 1 łyżeczkaKrok 1
Szynkę myjemy pod 
wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.Krok 2
Czosnek obieramy z łupinki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Nacieramy nim 
szynkę, 
majeranek ścieramy w dłoniach i nacieramy 
mięso, delikatnie posypujemy 
solą i 
pieprzem.Krok 3Siekaczem do zmiękczania 
mięsa lekko uderzamy stopką o powierzchnię 
szynki tak, aby ostrza nacinały 
mięso na całej powierzchni. Czynność powtarzamy obracając 
mięso z obu stron. Nasza 
szynka szybciej wchłonie 
przyprawy i prędzej nam się upiecze.Krok 4Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą 
wodę i dodajemy do niej 
przecier pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy 
listki laurowe i 
ziele angielskie, teraz dopiero wkładamy 
szynkę.Krok 5Zapiekamy w 200 stopniach koło 120 minut, przewracamy w tym czasie 
mięso ze dwa 
razy aby nam się równomiernie upiekło.




Dostałam od Tradismak Siekacz do zmiękczania 
mięsa." MOŻNA POWIEDZIEĆ ZE MAM TŁUCZEK I SIEKACZ W JEDNYM" Jenak muszę wam powiedzieć, że od kiedy go używam moje 
mięsko jest bardziej kruche,
przyprawy dochodzą głębiej i szybciej się piecze. Siekacz jest idealny do np: 
karkówki grillowanej, jest bardziej krucha i wyrazista w smaku.Jak widać poniżej siekacz doskonale radzi sobie z 
mięsem ,ostrze noża wprowadzają 
przyprawy równomiernie do środka.

wtorek, 07 czerwca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu » 
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyZasmażana 
młoda kapustka na masełkuNa targu 
mieli małe główki 
młodej kapusty, pomyślałam sobie ,a jak by tu zrobić zasmażaną 
kapustkę z 
koperkiem i 
masełkiem i za chwile miałam ją już w koszyku.
Żeberka z 
miodem i puree z 
cebuliDziś zaprezentuje wam 
żeberka w miodzie z przetartą 
cebulką i 
keczupem. Całkiem przyjemy smak i zapach 
mięska unosił się w nomu. Mąż zadowolony, a właśnie oto cGołąbki z 
łopatki i 
ryżuNo to jak mamy sezon na 
młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z 
mięskiem wieprzowym i 
ryżem. Składniki: 
kapusta młoda 1 główka 
mięsko wieprzowe( zmielonaKomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego 
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie 
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter