Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wielkanocna Pisanka warstwowaKoszyczek
drożdżowy do ... »No moi kochani postarałam się i na święta zapeklowałam
karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita, na gorąco idealna, a na kanapki po prostu w dziesiątkę.Zachęcam was do peklowania
mięsa. Można
potem spożyć na gorąco jak i na zimno np jako
wędlinę na kanapki.Składniki na 1.1/2 litra
wodywoda 1.1/2 lita
sól peklowa 90 g ( na 1
wody dajemy 60 g )
czosnek 5 ząbków
ziele angielskie 5 szt
liść laurowy 3 szt
pieprz ziołowy 2 łyżeczki
karkówka 1.1/2 kgDodatkowo:
majeranek 2 łyżki
czosnek 3 ząbkiczerwona mielona
papryka 1 łyżkaKrok 1Najpierw odmierzam
wodę 1.1/2 litra, dodaje
listek laurowy i
ziele angielskie oraz
pieprz ziołowy. Zalewę zagotowuję ,dodaję
czosnek pokrojony w plasterki i
sól peklową mieszam do rozpuszczenia. Zalewa jest już chłodna,teraz wkładam
karkówkę( zalewa musi zakrywać całe
mięso-
mięso musi być dość ciasno włożone). Garnek zakrywam i wkładam do lodówki na 7 dni,codziennie przekładam
mięso" do góry nogami" by równomiernie się peklowało.Krok 2Po siedmiu dniach wyjmuje
karkówkę z solanki, doprawiam
majerankiem czosnkiem sprasowanym i
papryka czerwona mieloną( nacieram
mięso). Natarte
mięso wkładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką( jeśli nie macie to włóżcie do rękawa do pieczenia).
Karkówkę pieczemy w 180 stopniach godzinę czasu,jeśli jednak chcecie by było bardzo miękkie to czas pieczenia należy przedłożyć do 1.1/2 godziny.
Karkówka się upiekła,wyjmuje z pieca i zostawiam ja jeszcze na 30 minut pod przykryciem( dzięki temu
karkówka będzie soczysta).Idealna na zimno do kanapek ,
pieczywa czy sałatki.
piątek, 25 marca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter