Wykonanie
            Zbliżają się święta więc czas wypróbować ciekawe przepisy, które będą się nadawały na wielkanocny stół. Dzisiaj proponuję 
mięso pieczone a wcześniej kilka dni peklowane. 
Mięso trzymane w takiej marynacie jest soczyste i kruche. W ten sposób można przygotować dowolne 
mięso, ja tym razem zrobiłam 
karkówkę wieprzową. Przepis znalazłam u Agi .

Składniki:1 kg 
karkówki2 l 
wody2 łyżki 
soli peklowej5 ząbków 
czosnku5 ziaren 
pieprzu5 ziaren 
ziela angielskiego5 
liści laurowychulubione 
przyprawy do mięsaW naczyniu przygotować marynatę, wlać 
wodę, dodać 
sól peklową, rozgniecione ząbki 
czosnku, 
pieprz, 
ziele angielskie i 
liście laurowe. Do marynaty włożyć 
mięso, najlepiej byłoby gdyby marynata zakrywała 
mięso całkowicie. Wstawić do lodówki na kilka dni. Każdego kolejnego dnia 
mięso obracać w marynacie, aby było równomiernie zapeklowane. Następnie wyjąć 
mięso z marynaty i osuszyć, natrzeć ulubionymi 
przyprawami i włożyć w siatkę do 
pieczenia mięs lub obwiązać sznurkiem, aby zachowało kształt. Tak przygotowane 
mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180 st. z termoobiegiem ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć 
mięso z piekarnika i odstawić na ok. 20-30 minut, aby "odpoczęło", a wszystkie 
soki pozostały wewnątrz 
mięsa.Smacznego:)