Wykonanie
Oto kolejny i ostatni już przepis do akcji Gotujemy po polsku .
Mięsa peklowane w ten sposób widziałam w Kuchni Polskiej i u Macieja Kuronia ale dzisiaj wykorzystałam przepis znaleziony tutaj .
Mięso jest bardzo smaczne, kruche i soczyste jednocześnie. Ja upiekłam
łopatkę ale można wykorzystać każdy inny rodzaj
mięsa. Bardzo polecam:)
Składniki:1 kg
mięsa wieprzowego2 l
wody2 łyżki
soli peklowej5 ząbków
czosnku5 ziaren
pieprzu5 ziaren
ziela angielskiego5
liści laurowychulubione
przyprawy do mięsaW naczyniu przygotować marynatę, wlać
wodę, dodać
sól peklową, rozgniecione ząbki
czosnku,
pieprz,
ziele angielskie i
liście laurowe. Do marynaty włożyć
mięso, najlepiej byłoby gdyby marynata zakrywała
mięso całkowicie. Wstawić do lodówki na kilka dni. Każdego kolejnego dnia
mięso obracać w marynacie, aby było równomiernie zapeklowane. Następnie wyjąć
mięso z marynaty i osuszyć, natrzeć ulubionymi
przyprawami i włożyć w siatkę do
pieczenia mięs lub obwiązać sznurkiem, aby zachowało kształt. Tak przygotowane
mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180 st. z termoobiegiem ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć
mięso z piekarnika i odstawić na ok. 20-30 minut, aby "odpoczęło", a wszystkie
soki pozostały wewnątrz
mięsa.Smacznego:)