Wykonanie
            Oto kolejny i ostatni już przepis do akcji Gotujemy po polsku . 
Mięsa peklowane w ten sposób widziałam w Kuchni Polskiej i u Macieja Kuronia ale dzisiaj wykorzystałam przepis znaleziony tutaj . 
Mięso jest bardzo smaczne, kruche i soczyste jednocześnie. Ja upiekłam 
łopatkę ale można wykorzystać każdy inny rodzaj 
mięsa. Bardzo polecam:)

Składniki:1 kg 
mięsa wieprzowego2 l 
wody2 łyżki 
soli peklowej5 ząbków 
czosnku5 ziaren 
pieprzu5 ziaren 
ziela angielskiego5 
liści laurowychulubione 
przyprawy do mięsaW naczyniu przygotować marynatę, wlać 
wodę, dodać 
sól peklową, rozgniecione ząbki 
czosnku, 
pieprz, 
ziele angielskie i 
liście laurowe. Do marynaty włożyć 
mięso, najlepiej byłoby gdyby marynata zakrywała 
mięso całkowicie. Wstawić do lodówki na kilka dni. Każdego kolejnego dnia 
mięso obracać w marynacie, aby było równomiernie zapeklowane. Następnie wyjąć 
mięso z marynaty i osuszyć, natrzeć ulubionymi 
przyprawami i włożyć w siatkę do 
pieczenia mięs lub obwiązać sznurkiem, aby zachowało kształt. Tak przygotowane 
mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180 st. z termoobiegiem ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć 
mięso z piekarnika i odstawić na ok. 20-30 minut, aby "odpoczęło", a wszystkie 
soki pozostały wewnątrz 
mięsa.Smacznego:)