ßßß

Czas przygotowania: 10 minutBardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama :) Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy :)Składniki na zakwas:0,6kg buraków6 ząbków czosnku400ml letniej, przegotowanej wody5 liści laurowych5 kulek ziela angielskiegokilka ziarenek pieprzu1,5 łyżeczki soliPrzygotowanie zakwasu:Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki, a wodę łączymy z solą.Do dużego słoika przekładamy naprzemiennie buraki z przyprawami ( ziele, liście, pieprz + czosnek ). Czyli wrzucamy do słoika kilka kawałków buraków, kawałki czosnku, przyprawy i znowu buraki, czosnek, przyprawy... aż do wyczerpania składników.Zawartość słoika zalewamy wodą z solą, by w całości przykryła buraki .Tak przygotowane buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni. Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu. Przepis na barszcz na zakwasie znajdziesz TUTAJ .