ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 10 minut
Bardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama :) Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy :)
Składniki na zakwas:
0,6kg buraków
6 ząbków czosnku
400ml letniej, przegotowanej wody
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie zakwasu:
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki, a wodę łączymy z solą.
Do dużego słoika przekładamy naprzemiennie buraki z przyprawami ( ziele, liście, pieprz + czosnek ). Czyli wrzucamy do słoika kilka kawałków buraków, kawałki czosnku, przyprawy i znowu buraki, czosnek, przyprawy... aż do wyczerpania składników.
Zawartość słoika zalewamy wodą z solą, by w całości przykryła buraki .
Tak przygotowane buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni. Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu. Przepis na barszcz na zakwasie znajdziesz TUTAJ .
Źródło:http://www.niepieprz.pl/zakwas-na-barszcz-czerwony