Wykonanie
Czas przygotowania: 10 minutBardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota
zrobi się sama :) Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy :)Składniki na zakwas:0,6kg
buraków6 ząbków
czosnku400ml letniej, przegotowanej
wody5
liści laurowych5 kulek
ziela angielskiegokilka ziarenek
pieprzu1,5 łyżeczki
soliPrzygotowanie zakwasu:
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki, a
wodę łączymy z
solą.Do dużego słoika przekładamy naprzemiennie
buraki z
przyprawami ( ziele, liście,
pieprz +
czosnek ). Czyli wrzucamy do słoika kilka kawałków
buraków, kawałki
czosnku,
przyprawy i znowu
buraki,
czosnek,
przyprawy... aż do wyczerpania składników.Zawartość słoika zalewamy
wodą z
solą, by w całości przykryła
buraki .Tak przygotowane
buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni. Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu. Przepis na barszcz na zakwasie znajdziesz TUTAJ .