Wykonanie
            Szynka idealna!Bardzo soczysta w środku, a z zewnątrz upieczona, delikatna i mocno przyprawiona skórka.Pokrojona w grube plastry, z dobrym, domowym sosem wspaniale będzie komponowała się na talerzu, przy 
boku ziemniaków, lub innych dodatków.Jednak jej cieniutkie plasterki będą ekskluzywną 
wędliną na kanapce, która zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie :)Składniki:
szynka bez kości ( moja miała 1,800kg )Marynata2 litry 
wody5 ząbków 
czosnku4 łyżki 
soli peklowej3 
listki laurowe5 kulek 
ziela angielskiegoPrzyprawy2 łyżki mielonej 
papryki słodkiej czerwonejłyżeczka 
pieprzu ziołowegołyżeczka 
majerankupół łyżeczki 
soliPrzygotowanie:W garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej 
mięso.Garnek z 
mięsem chowamy do lodówki na 4-5 dni, raz dziennie obracając 
mięso.Po 5 dniach wyciągamy 
szynkę z solanki, osuszamy i nacieramy 
przyprawami.W tym momencie możemy też obwiązać 
szynkę sznurkiem, ale nie jest to konieczne.Przyprawione wkładamy na godzinkę do lodówki.Po godzinie 
szynkę wkładamy do rękawa foliowego, wraz z 
czosnkiem i liśćmi z marynaty.
Mięso wkładamy do nagrzanego, do 170st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży 
mięso.W moim przypadku 
szynka piekła się 2 godziny i na 10 minut przed końcem rozcinamy rękaw.




Kategorie: