ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

Szynka idealna!
Bardzo soczysta w środku, a z zewnątrz upieczona, delikatna i mocno przyprawiona skórka.
Pokrojona w grube plastry, z dobrym, domowym sosem wspaniale będzie komponowała się na talerzu, przy boku ziemniaków, lub innych dodatków.
Jednak jej cieniutkie plasterki będą ekskluzywną wędliną na kanapce, która zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie :)
Składniki:
szynka bez kości ( moja miała 1,800kg )
Marynata
2 litry wody
5 ząbków czosnku
4 łyżki soli peklowej
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Przyprawy
2 łyżki mielonej papryki słodkiej czerwonej
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
W garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso.
Garnek z mięsem chowamy do lodówki na 4-5 dni, raz dziennie obracając mięso.
Po 5 dniach wyciągamy szynkę z solanki, osuszamy i nacieramy przyprawami.
W tym momencie możemy też obwiązać szynkę sznurkiem, ale nie jest to konieczne.
Przyprawione wkładamy na godzinkę do lodówki.
Po godzinie szynkę wkładamy do rękawa foliowego, wraz z czosnkiem i liśćmi z marynaty.
Mięso wkładamy do nagrzanego, do 170st. piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży mięso.
W moim przypadku szynka piekła się 2 godziny i na 10 minut przed końcem rozcinamy rękaw.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/szynka-pieczona