Wykonanie
Oregano i
parmesan – włoskie bułeczkiUpiekłam dzisiaj mini bułeczki, bułeczki z
oregano i
parmezanem.
Oregano z własnej uprawy. Rośnie jak na drożdżach, więc “pierwsze strzyżenie zaliczone”. Specjalnie przykryłam
zioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne
pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez
oregano to nie pizza. Moje dzieciaki posypują nim
serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki .
Składniki:16 bułeczek25 g świeżych
drożdży500 ml letniej
wody1 łyżka
miodu1
jajko + 1
kajko do posmarowania200 g
mąki durum550 g
pszennej mąki2 łyżeczki
soli50 g utartego
parmezanu3 łyżki świeżego
oregano, drobno pokrojonego3 łyżki czarnego
sezamuRozpuść
drożdże w wodzie. Dodaj
miód i wymieszaj. Dodaj obie
mąki,
jajko i
sól. Zarób ciasto elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei dodaj
mąki, jeśli jest za twarde dodaj
wody. przykryj folię i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu złóż ciasto kilka
razy i odstaw na 10 minut. Podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj równe bułeczki. Posmaruj bułeczki rozmąconym
jajkiem i posyp
oregano,
sezamem i utartym
parmezanem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz
bułki przez 25 minut.
Bułki powinny być lekko zrumienione.Polecane przepisyBułeczki z
tymiankiemBułeczki z
bazylią i
słonecznikiemGrahamki z
twarożkiem i
żurawinąBułeczki pszenno żytnie rosnące nocąZnowu
cukinia!