Wykonanie
Bread with sunflower seeds on poolish
Składniki.
Zaczyn poolish.150 g
wody150 g
mąki typ 6503 g
drożdżyCiasto właściwe.60 dag
mąki pszennej 6502 łyżeczki
soli5 g
drożdży250 g
wody1 łyżeczka
miodu3 łyżki pestek
słonecznikaWykonanie.Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h.
Do miski robota przesiać
mąkę,
sól i dodać
pestki słonecznika.
Drożdże i
miód rozpuścić w wodzie i dodać do
mąki. Dodać poolish. Wyrobić w robocie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło około 1,5-2 h.Wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do foremki natłuszczonej
oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 1 h.Piekarnik nagrzać do 250 stopni wraz z miseczką z
wodą.Wierzch ciasta naciąć i wstawić do piekarnika.Piec 5 minut, obniżyć temperaturę do 225 stop. -piec 15 minut, obniżyć do 200 stop. i piec 30 minut.Wyjąc na kratkę i wystudzić.