ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenno-żytnie z pestkami dyni

Bułeczki pszenno-żytnie z pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Składniki
22 dkg mąki pszennej
22 dkg mąki żytniej
1 łyżeczka soli
6 dkg drożdży
2 łyżki miodu
5 dkg obranych pestek dyni
1,5 szkl ciepłej wody
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę z solą wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, dodać łyżkę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min w ciepłe miejsce.
Krok 2
Dodać pozostały miód, posiekane pestki, 3/4 szklanki wody i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić pod przykryciem a ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 porcji, uformować z nich bułeczki i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Na wierzchu naciąć na krzyż, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Krok 4
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bułeczki posypać mąką i przybrać pestkami dyni.
Krok 5
Do piekarnika wstawić metalową miskę z wodą. Piec bułki przez 30 minut w 200 st. C.
Krok 6
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" s. 402
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/10/11063/buleczki-pszenno-zytnie-z-pestkami-dyni