Wykonanie
Składniki22 dkg
mąki pszennej22 dkg
mąki żytniej1 łyżeczka
soli6 dkg
drożdży2 łyżki
miodu5 dkg obranych pestek dyni1,5 szkl ciepłej
wodySposób przygotowaniaKrok 1
Mąkę z
solą wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej
wody, dodać łyżkę
miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min w ciepłe miejsce.Krok 2Dodać pozostały
miód, posiekane pestki, 3/4 szklanki
wody i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić pod przykryciem a ciepłe miejsce na pół godziny.Krok 3Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 porcji, uformować z nich bułeczki i ułożyć na oprószonej
mąką blasze. Na wierzchu naciąć na krzyż, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.Krok 4W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bułeczki posypać
mąką i przybrać
pestkami dyni.Krok 5Do piekarnika wstawić metalową miskę z
wodą. Piec
bułki przez 30 minut w 200 st. C.Krok 6Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" s. 402