Wykonanie
Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach domowego
pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki,
chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie
mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog
Gin.Składniki:80 g
mąki żytniej150 ml wrzątku600 g
mąki pszennej + łyżka do posypania rąk2 małe łyżeczki
soli25 g
drożdży2 łyżeczki
miodu400 ml letniej
wodyMąkę żytnią zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić aż wystygnie.
Mąkę pszenną przesypać do miski, wlać połowę
wody,
miód i
sól. W reszcie
wody rozpuścić
drożdże i dodać do
mąki. Dodać żytnią zaparkę i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i rękami posypanymi
mąką formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w 200*C.