ßßß Cookit - przepis na żytnie bułeczki z zaparzanej mąki

żytnie bułeczki z zaparzanej mąki

nazwa

Wykonanie

Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin.
Składniki:
80 g mąki żytniej
150 ml wrzątku
600 g mąki pszennej + łyżka do posypania rąk
2 małe łyżeczki soli
25 g drożdży
2 łyżeczki miodu
400 ml letniej wody
Mąkę żytnią zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić aż wystygnie. Mąkę pszenną przesypać do miski, wlać połowę wody, miód i sól. W reszcie wody rozpuścić drożdże i dodać do mąki. Dodać żytnią zaparkę i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i rękami posypanymi mąką formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w 200*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/zytnie-bueczki-z-zaparzanej-maki.html