ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne

Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne

nazwa

Wykonanie

Pieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość.
Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach.
Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto poznać zalety żytniego zakwasowca.
Żytni chleb wypiekany na zakwasie wływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.
Kwas mlekowy z zakwasu ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.
Pieczywo żytnie na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny -48, pszenne -70, co jest szczególnie korzystne dla cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą.
Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych.
Zapobiega chorobom układu krążenia.
Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona.
Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się maką, a ten rosnąc tworzy ciekawe pęknięcia. Zamiast jednego dużego uformowałam 3 małe chlebki.
Składniki:
500 g mąki żytniej 1150
75 g zakwasu żytniego
350 g ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
mąka pszenna do posypania
Przygotowanie:
zakwas, wodę i miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną mąkę i sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez sitko oprószyć pszenną mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30-40 minut do wyrastania. Nastawić piekarnik na 250`C, by się nagrzał
chlebki piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO !
źródło: Lisa book nr.1/2015
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/04/chleb-zytni-na-zakwasie-walory-zdrowotne.html