Wykonanie
Pieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość.
Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż
pieczywo pszenne (także
razowe) produkowane na drożdżach.
Chleb żytni przegrywa często z
białym, lekkim i puchatym
pieczywem pszennym, dlatego warto poznać zalety żytniego zakwasowca.
Żytni chleb wypiekany na zakwasie wływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.Kwas
mlekowy z zakwasu ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.
Pieczywo żytnie na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny -48, pszenne -70, co jest szczególnie korzystne dla cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą.Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych.Zapobiega chorobom układu krążenia.Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona.Zapraszam na bardzo prosty
chleb, żytni klasyk. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany.
Chleb do wyrastania posypuje się
maką, a ten rosnąc tworzy ciekawe pęknięcia. Zamiast jednego dużego uformowałam 3 małe
chlebki.
Składniki:500 g
mąki żytniej 115075 g zakwasu żytniego350 g ciepłej
wody1 łyżeczka suchych
drożdży1 łyżka
miodu1,5 łyżeczki
solimąka pszenna do posypaniaPrzygotowanie:
zakwas,
wodę i
miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną
mąkę i
sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościciasto wyłożyć na blat podsypany
mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez sitko oprószyć
pszenną mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30-40 minut do wyrastania. Nastawić piekarnik na 250`C, by się nagrzał
chlebki piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratceSMACZNEGO !źródło: Lisa book nr.1/2015