ßßß Cookit - przepis na Bulki na zakwasie

Bulki na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio sporo pieke bulek- troche eksperymentuje, aby znalesc najbardziej ulubiony rodzaj- dzis pokaze wam bulki na zakwasie. Przepis wzielam od Asi z bloga Sladami slodkiej babeczki - koniecznie musicie go odwiedzic, jesli jeszcze do tej pory z jakis dziwnych powodow tego nie uczyniliscie ;) Znajdziecie tam wiele pysznosci i sprawdzonych przepisow na nie :)
Wracajac do bulek- smaczne ;) Malo "bulkowe"... ciemny srodek przypomina chleb- mozna je polubic. Z pewnoscia zrobie je jeszcze nie raz.
Przepis cytuje z bloga Asi:
Składniki na ok. 8 sztuk:
150g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 godz. wcześniej
300g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej (użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej)
170-200g wody (w zależności od gęstości naszego zakwasu)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży
2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie – ja nie dodałam)
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z zakwasem. Dodać oliwę, miód i sól. Stopniowo dodawać mąkę tak, by powstało gładkie ciasto. Jeśłi dodajemy pestki, to należy to zrobić w tym momencie.
Miskę wysmarować oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie, lekko naoliwionymi dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając ok. 4cm odstępy.
Piec w temperaturze 230°C przez ok 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/02/Bulki-na-zakwasie.html