Wykonanie
Dzisiaj chciałem przekazać na wasze ręce, a właściwie wasze monitory taki
mieszany chleb, trochę pszenny, trochę żytni. Mam ciekawą
mąkę, z której jeszcze nie korzystałem.
Mąka żytnia pełnoprzemiałowa grubomielona. Taki prezent od natusfera.pl .
Kurcze, naprawdę jest grubo mielona :) Nie da rady raczej z samej takiej
mąki chleba zrobić, dlatego musiałem użyć w połączeniu ze zwykłą pszenną. To znaczy dać pewnie się da, ale kruszyć się będzie okrutnie. Ostatnio próbowałem z samej pszennej grubomielonej (też od natusfera.pl) zrobić to chlebek wyszedł cudowny, ale kroić się go nie dało niestety. Dlatego zamiast wylądować na blogu to skończył marnie w śmietniku.Nie mam teraz akurat za wiele czasu więc dzisiaj bez zbędnych dygresji, konkrety same.300 g
mąki pszennej150 g
mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej200 ml
wody100 ml
mleka20 g
drożdży100 g pestek
słonecznika1 łyżeczka
soli1 łyżka
mioduJak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni. Tak 10-15 minut.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem znów krótko wyrabiamy i przekładamy do foremki chlebowej. Znów przykrywamy ściereczką i na kolejną godzinę zostawiamy. Ładnie nam wyrośnie. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.No i gotowe. Krótko i zwięźle, bo jak pisałem spieszę się :)A chlebek ma taki ładny kształt dzięki formie z AleDobre.pl