Wykonanie
Kilka
razy wcześniej próbowałam już upiec
bułki, ale mi nie wychodziły. W końcu odniosłam sukces za sprawą przepisu
Gin z bloga Raz a dobrze, z którego korzystałam już nie raz.Tytułowa zaparka to po prostu zaparzanie
mąki żytniej wrzątkiem. Zabieg ten powoduje, że
pieczywo dłużej pozostaje świeże.Składniki na 12
bułek:Zaparka:80 g
mąki żytniej150 ml gorącej
wodyMąkę przesiać do małej miski, zalać
wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.Ciasto:600 g
mąki pszennej390 ml letniej
wody25 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
miodu1,5 łyżeczki
solimleko, do posmarowania
czarnuszka, do posypania (opcjonalnie)
Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, dodać pokruszone
drożdże,
miód oraz 100 ml
wody. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na 15 minut, aż
drożdże "ruszą".Następnie dodać do miski zaparkę,
sól, resztę
wody i wyrobić gładkie ciasto. Znów przykryć naczynie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz na wysypanej
mąką stolnicy. Podzielić na 12 równych części, a następnie z każdej uformować w dłoniach bułeczkę. Układać na blasze zachowując odstępy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Przed włożeniem do piekarnika posmarować
mlekiem i posypać
czarnuszką. Piec przez 20-25 minut, aż się pięknie zezłocą.Życzę smacznego!