Wykonanie
Wczoraj upiekłam bułeczki
grahamki . Zalazłam w lodówce paczkę
twarożku i nie zastanawiając się długo dodałam do zaczynu. Miałam też resztkę
suszonej żurawiny, która również powędrowała do ciasta.
Grahamki wyszły super, fajnie wypieczone z chrupiącą skórką, lekko słodkie z delikatnym posmakiem
twarogu. W sam raz na śniadanie czy kolację. Jeszcze jeden dobry wypróbowany przepis, który na pewno nie raz wykorzystam.
Przepis na bułeczki
grahamkiSkładniki:20 bułeczek1 l
mąki pszennej400 ml
mąki grahamki100 ml
pszennych otręb550 ml ciepłego
mleka50 g
drożdży200 g
twarożku100 ml
suszonej żurawiny50 g
masła1 łyżka
miodu, czubata2 ½ łyżki
soli2 łyżki roznych nasion do posypania (
sezam,
mak,
siemię lniane)
jajko do posmarowaniaWykonanie:Rozpuść
drożdże w
mleku i dodaj stopniowo obie
mąki i
otręby,
sól,
miód, a następnie
twarożek i
żurawinę . Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułeczki. Ułóż bulki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp nasionami. Pozostaw znowu do wyrośnięcia na 20-30 minut.Piecz
grahamki na 225ºC (termoobieg) przez 20 minut.
Polecane przepisyZnowu
cukinia!Bułeczki orkiszowe lekko
anyżoweBułeczki pszenno żytnie rosnące nocąOwsiane bułeczki z
cynamonemBułeczki z
bazylią i
słonecznikiem