ßßß Cookit - przepis na Grahamki z twarożkiem i żurawiną

Grahamki z twarożkiem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Wczoraj upiekłam bułeczki grahamki . Zalazłam w lodówce paczkę twarożku i nie zastanawiając się długo dodałam do zaczynu. Miałam też resztkę suszonej żurawiny, która również powędrowała do ciasta.
Grahamki wyszły super, fajnie wypieczone z chrupiącą skórką, lekko słodkie z delikatnym posmakiem twarogu. W sam raz na śniadanie czy kolację. Jeszcze jeden dobry wypróbowany przepis, który na pewno nie raz wykorzystam.
Przepis na bułeczki grahamki
Składniki:
20 bułeczek
1 l mąki pszennej
400 ml mąki grahamki
100 ml pszennych otręb
550 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
200 g twarożku
100 ml suszonej żurawiny
50 g masła
1 łyżka miodu, czubata
2 ½ łyżki soli
2 łyżki roznych nasion do posypania ( sezam, mak, siemię lniane)
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w mleku i dodaj stopniowo obie mąki i otręby, sól, miód, a następnie twarożek i żurawinę . Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułeczki. Ułóż bulki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami. Pozostaw znowu do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piecz grahamki na 225ºC (termoobieg) przez 20 minut.
Polecane przepisy
Znowu cukinia!
Bułeczki orkiszowe lekko anyżowe
Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą
Owsiane bułeczki z cynamonem
Bułeczki z bazylią i słonecznikiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/grahamki-z-twarozkiem-i-zurawina