Wykonanie
Czyż nie jest wspaniale obudzić się pod wpływem zapachu świeżo upieczonego chleba? Wczoraj rozrobiłam ciasto na bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą . O poranku podzieliłam ciasto na okrągłe bułeczki, 15 minut w piekarniku i świeże
pieczywo na śniadanie było gotowe.
Bułeczki można uformować już wieczorem, przykryć folią i wstawić z formą do lodówki na noc do wyrośnięcia. Z braku miejsca dzielę ciasto dopiero rano, ale efekt jest ten sam, pyszne, chrupiące i ciepłe bułeczki w sam raz na śniadanie.
Takie bułeczki rosnące na zimno robię często, bo to bardzo praktyczny wypiek.
Przepis na bułeczki pszenno żytnie które rosły nocąSkładniki: na 12 bułeczek30 g świeżych
drożdży400 – 500 ml zimnej
wody2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli200 ml
mąki żytniej400 ml
mąki pszennej pełnoziarnistej500 ml
mąki pszennejnasiona
sezamu, białe i czarneWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie, dodaj
olej, wszystkie
mąki i
sól na końcu.Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą kuchennego asystenta, około 15 minut. Przykryj misę folią i wstaw ciasto do lodówki na noc.Na drugi dzień podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj bułeczki, posmaruj
wodą i posyp
sezamem.Włóż bułeczki do piekarnika na 225ºC (termoobieg) i piecz przez 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
Polecane przepisy
Grahamki z
twarożkiem i
żurawinąZnowu
cukinia!Bułeczki z
tymiankiemBułeczki z
bazylią i
słonecznikiemBułeczki orkiszowe lekko
anyżowe