ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą

Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą

nazwa

Wykonanie

Czyż nie jest wspaniale obudzić się pod wpływem zapachu świeżo upieczonego chleba? Wczoraj rozrobiłam ciasto na bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą . O poranku podzieliłam ciasto na okrągłe bułeczki, 15 minut w piekarniku i świeże pieczywo na śniadanie było gotowe.
Bułeczki można uformować już wieczorem, przykryć folią i wstawić z formą do lodówki na noc do wyrośnięcia. Z braku miejsca dzielę ciasto dopiero rano, ale efekt jest ten sam, pyszne, chrupiące i ciepłe bułeczki w sam raz na śniadanie.
Takie bułeczki rosnące na zimno robię często, bo to bardzo praktyczny wypiek.
Przepis na bułeczki pszenno żytnie które rosły nocą
Składniki: na 12 bułeczek
30 g świeżych drożdży
400 – 500 ml zimnej wody
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
200 ml mąki żytniej
400 ml mąki pszennej pełnoziarnistej
500 ml mąki pszennej
nasiona sezamu, białe i czarne
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj olej, wszystkie mąki i sól na końcu.
Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą kuchennego asystenta, około 15 minut. Przykryj misę folią i wstaw ciasto do lodówki na noc.
Na drugi dzień podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj bułeczki, posmaruj wodą i posyp sezamem.
Włóż bułeczki do piekarnika na 225ºC (termoobieg) i piecz przez 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
Polecane przepisy
Grahamki z twarożkiem i żurawiną
Znowu cukinia!
Bułeczki z tymiankiem
Bułeczki z bazylią i słonecznikiem
Bułeczki orkiszowe lekko anyżowe
Źródło:http://codojedzenia.pl/buleczki-pszenno-zytnie-rosnace-noca