Wykonanie
Bułki na śniadanie jeszcze gorące, z rozpływającym się
masełkiem. Takie
bułki u mnie w domu ulegają zagładzie w przeciągu godziny. Naprawdę trudno im się oprzeć.
Bułki na śniadanie są lekko zrośnięte, odrywane. Często piekę
bułki w ten sposób…Szybko i rustykalnie.
Składniki:15
bułek750 g
pszennej mąki250 g
mąki durum50 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwy1 łyżka
soli700 – 750 ml zimnej
wodyRozpuść
drożdże w zimnej wodzie. Dodaj
oliwę, obie
mąki i zagnieć elastyczne ciasto. dodaj
sól i ewentualnie więcej
wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony
mąką blat i złóż kilka
razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel na 15 równych kawałków, uformuj okrągłe
bułki i ułóż w brytfance w małych odstępach.
Bułki lekko się zrosną podczas ponownego wyrastania (30 minut).Wstaw
bułki do nagrzanego na 225ºC piekarnika na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz
bułki przez 15 – 20 minut. Upieczone
bułki wyjmij na metalową kratkę aby ostygły.Polecane przepisyBułeczki z
tymiankiemBułki ze
szpinakiemBułeczki na śniadanie z
bazylią i
suszonymi pomidoramiBułki hamburgerowe z
sezamemBułki z
marchewką i nasionami