ßßß Cookit - przepis na Bułki na śniadanie z durum

Bułki na śniadanie z durum

nazwa

Wykonanie

Bułki na śniadanie jeszcze gorące, z rozpływającym się masełkiem. Takie bułki u mnie w domu ulegają zagładzie w przeciągu godziny. Naprawdę trudno im się oprzeć. Bułki na śniadanie są lekko zrośnięte, odrywane. Często piekę bułki w ten sposób…Szybko i rustykalnie.
Składniki:
15 bułek
750 g pszennej mąki
250 g mąki durum
50 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżka soli
700 – 750 ml zimnej wody
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel na 15 równych kawałków, uformuj okrągłe bułki i ułóż w brytfance w małych odstępach. Bułki lekko się zrosną podczas ponownego wyrastania (30 minut).Wstaw bułki do nagrzanego na 225ºC piekarnika na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz bułki przez 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę aby ostygły.
Polecane przepisy
Bułeczki z tymiankiem
Bułki ze szpinakiem
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami
Bułki hamburgerowe z sezamem
Bułki z marchewką i nasionami
Źródło:http://codojedzenia.pl/bulki-na-sniadanie-z-durum