ßßß Cookit - przepis na Chleb z tymiankiem i suszonymi pomidorami

Chleb z tymiankiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny, pszenny chlebek
jest kolejnym rodzajem
pieczywa, które na stałe zagości w moim jadłospisie.
Suszone pomidory i świeży
tymianek tworzą fantastyczną
kompozycję smakową. Jest
prosty w przygotowaniu i doskonale pasuje do wszelkiego
rodzaju serów.
500 g przesianej mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłej wody, 5 łyżek oliwy, łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru,
50 g suszonych pomidorów, 3 łyżki posiekanego tymianku.
Drożdże i cukier rozpuściłam w 5 łyżkach wody, odstawiłam na kilka minut.
Pomidory pokroiłam w paseczki, dodałam do mąki wraz z tymiankiem.
Wlałam zaczyn, oliwę i wodę. Wymieszałam drewnianą łyżką,
dodałam sól. Ciasto przełożyłam na stolnicę podsypaną mąką,
zaczęłam wyrabiać. Uformowałam kulę, włożyłam do miski,
przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość raz jeszcze zagniotłam.
Foremkę natłuściłam i wysypałam mąką. Włożyłam ciasto i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarowałam grubą warstwą oliwy.
Piekłam około 35-40 minut w temperaturze 185°C
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/06/chleb-z-tymiankiem-i-suszonymi.html