ßßß Cookit - przepis na Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia

Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia

nazwa

Wykonanie

Odpowiedziałam na zaproszenie Ani do wspólnego pieczenia. ( Kuchennymidrzwiami ).
A przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!
Potrzebujemy :
garnek żeliwny lub okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – u mnie naczynie o średnicy 22 cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki).
Oraz składniki :
350 g mąki pszennej – typ 650
200 g mąki żytniej – typ 720
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżki oliwy
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 szklanki. ciepłej wody – nie gorącej!
Przygotowanie :
Drożdże pokruszyć i wsypać do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”.
Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.
Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość.
Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220 *C – nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.
Przykręcić piekarnik do 200*C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos.
Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku – przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.
Wygląda smacznie i taki był :)
Chlebek wyrósł idealnie, na pewno będę piekła go częściej, polecam :)
Najprostszy chleb na blogach:
Am.art kolor i smak
Codziennik kuchenny
Grunt to przepis!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
Nieład mAlutki
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/06/najprostszy-chleb-pszenno-zytni.html