Wykonanie
Czy jest coś lepszego niż świeży i chrupiący
chleb prosto z piekarnika, zrobiony przez nas samych?Jak dla mnie nic nie przebija tego momentu kiedy w całym domu pachnie świeżym
chlebem i nagle wszyscy pojawiają się w kuchni ;-)Wystarczy świeże prawdziwe
masło i piętka z
chleba i już mi bosko!;-)Buziak!
Składniki:- 1 kg
mąki włoskiej 00- 600 ml letniej
wody- 10 g
soli- 3/4 opakowania
drożdży świeżych- 2 łyżki
oliwy z oliwek- łyżeczka
cukruDo miski wsyp
mąkę, zrób wgłębienie.W kubku rozmieszaj
drożdże z
wodą, wlej w wgłębienie wymieszaj z częścią
maki, task aby utworzyłą się papka.Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut.Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło.Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Na stolnicy utwórz bochenki
chleba, ułóż na blaszce do pieczenia. Nastaw piekarnik, aby się rozgrzał do temp 200-220 stopni.Bochenki na blaszce powinny odczekać co najmniej 20 minut przed włożeniem do pieca.Ponacinaj
chleb i piecz godzinę.
Smacznego!Buziaki!