Wykonanie
Ciasto na pizzę jest bardzo proste do przyrządzenia. Jest to ciasto drożdżowe, na bazie
mąki,
wody i drożdży, z niewielkim dodatkiem innych składników. W smaku jest delikatnie słono — słodkie, nienatrętne i świetnie komponują się z nim przeróżne składniki na pizzę.Bez zbędnych ceregieli, będziemy potrzebować następujące…Składniki na ciasto na pizzę25 g drożdży piekarniczych,3 płaskie łyżki
cukru trzcinowego,1/3 — 3/4 szklanki ciepłej
wody (max. 40ºC),2 szklanki
mąki pszennej 650,1 czubata łyżka otrębów pszennych,3 łyżki
oliwy z oliwek,do 10 g
soli morskiej.Oprócz powyższych przydałaby się jakaś zgrabna, sążnista micha, w której będziemy wyrabiać ciasto. Stolnica na prawdę nie jest do tego potrzebna, bo ciasto wychodzi mięciutkie jak kaczuszka.Przyrządzamy ciasto na pizzeNastawiamy zaczyn
drożdżowyZaczynamy od podgrzania
wody. Ja podgrzewam na wyczucie: nalewam do czajnika elektrycznego ok. 0,5 l kranówki, włączam go, i gdy z wnętrza zaczynają dochodzić pierwsze dźwięki, czajnik wyłączam. Odczekuję krótką chwilę. W tym czasie płyta czajnika bezprzewodowego oddaje ciepło do zgromadzonej wewnątrz
wody. Temperatura jest w sam razPamiętajcie, że
woda do zaczynu drożdżowego nie może parzyć. Nie chcemy drożdży ukatrupić, tylko stworzyć im przyjazne środowisko do rozwoju.
Świeże (albo i mniej świeże, bo z trochę zeschniętych też wychodzi) drożdże rozkruszamy, mieszamy z ciepłą
wodą w ilości max. 3/4 szklanki i 3 płaskimi łyżkami
cukru. Gdy już się w większości roztworzą, dodajemy ok. 1/2 szklanki
mąki (z tych 2 szklanek z
mąką, które mamy już przygotowane) i również mieszamy. Pewnie wyjdą grudy, krupy i w ogóle zaczyn będzie wyglądać jak ostatnie nieszczęście… Świetnie!Zaczyn drożdżowy zostawiamy przykryty ściereczką do wyrośnięcia na ok. 15 min . W tym czasie możemy sobie zacząć przygotowywać pozostałe składniki na pizzę (lub poczytać o innym drożdżowym smakołyku).Wyrabiamy ciasto na pizzęDo zawartości miski dodajemy pozostałe składniki z listy, mieszamy ile się da łyżką, a jak już się nie da, to wyrabiamy ręcznie gładkie, mięciutkie ciasto na pizze. W razie potrzeby, gdyby za bardzo się kleiło, możemy dosypać nieco
mąki, a gdy mamy taką fanaberię, jeśli dodamy 1–2 łyżki
oliwy ponad miarę, to też nic złego się nie stanie. Można nawet mieszać
oliwę z oliwek z olejem rzepakowym lub zupełnie ją nim zastąpić. Polecam taki eksperyment — ciasto do pizzy będzie miało bardziej neutralny smak
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem następne pi-
razy-drzwi 15 min . Po tym czasie z ciasta formujemy koło lub prostokąt już bezpośrednio na wyłożonej papierem (lub matą silikonową) blasze. Ciasto na pizzę odpowiednio ugniatamy i rozciągamy, aby nabrało pożądanego kształtu, mniej więcej jak na zdjęciu poniżej (zdjęcie było robione ziemniakiem 😉 ).
Na taki spód do pizzy nakładamy wybrane przez nas składniki. Zazwyczaj będzie to sos pomidorowy z ziołami,
ser żółty i całe spektrum odpowiednio przyrządzonych
mięs, warzyw i grzybów. W brzegu pizzy możemy zatopić wałeczki z
sera, co nieco urozmaici ten kawałek pizzy. Po nałożeniu składników pizzę zapiekamy ok. 15–25 min.Jak pewnie zauważyliście, na blogu powstał nowy dział poświęcony właśnie pizzy. Jest to na tyle uniwersalna potrawa, że postanowiłem wydzielić jej osobną przestrzeń. Niebawem pojawią się kolejne przykłady na pizzę, a tymczasem zapraszam do samodzielnego eksperymentowania. Spód na pizzę mamy już opanowanySmacznego!