ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pizzę — proste ciasto drożdżowe

Ciasto na pizzę — proste ciasto drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Cia­sto na pizzę jest bar­dzo pro­ste do przy­rzą­dze­nia. Jest to cia­sto droż­dżowe, na bazie mąki, wody i droż­dży, z nie­wiel­kim dodat­kiem innych skład­ni­ków. W smaku jest deli­kat­nie słono — słod­kie, nie­na­trętne i świet­nie kom­po­nują się z nim prze­różne skład­niki na pizzę.
Bez zbęd­nych cere­gieli, będziemy potrze­bo­wać nastę­pu­jące…
Składniki na ciasto na pizzę
25 g droż­dży pie­kar­ni­czych,
3 pła­skie łyżki cukru trzci­no­wego,
1/3 — 3/4 szklanki cie­płej wody (max. 40ºC),
2 szklanki mąki pszen­nej 650,
1 czu­bata łyżka otrę­bów pszen­nych,
3 łyżki oliwy z oli­wek,
do 10 g soli mor­skiej.
Oprócz powyż­szych przy­da­łaby się jakaś zgrabna, sąż­ni­sta micha, w któ­rej będziemy wyra­biać cia­sto. Stol­nica na prawdę nie jest do tego potrzebna, bo cia­sto wycho­dzi mię­ciut­kie jak kaczuszka.
Przyrządzamy ciasto na pizze
Nastawiamy zaczyn drożdżowy
Zaczy­namy od pod­grza­nia wody. Ja pod­grze­wam na wyczu­cie: nale­wam do czaj­nika elek­trycz­nego ok. 0,5 l kra­nówki, włą­czam go, i gdy z wnę­trza zaczy­nają docho­dzić pierw­sze dźwięki, czaj­nik wyłą­czam. Odcze­kuję krótką chwilę. W tym cza­sie płyta czaj­nika bez­prze­wo­do­wego oddaje cie­pło do zgro­ma­dzo­nej wewnątrz wody. Tem­pe­ra­tura jest w sam raz
Pamię­taj­cie, że woda do zaczynu droż­dżo­wego nie może parzyć. Nie chcemy droż­dży uka­tru­pić, tylko stwo­rzyć im przy­ja­zne śro­do­wi­sko do roz­woju.
Świeże (albo i mniej świeże, bo z tro­chę zeschnię­tych też wycho­dzi) droż­dże roz­kru­szamy, mie­szamy z cie­płą wodą w ilo­ści max. 3/4 szklanki i 3 pła­skimi łyż­kami cukru. Gdy już się w więk­szo­ści roz­two­rzą, doda­jemy ok. 1/2 szklanki mąki (z tych 2 szkla­nek z mąką, które mamy już przy­go­to­wane) i rów­nież mie­szamy. Pew­nie wyjdą grudy, krupy i w ogóle zaczyn będzie wyglą­dać jak ostat­nie nie­szczę­ście… Świet­nie!
Zaczyn droż­dżowy zosta­wiamy przy­kryty ście­reczką do wyro­śnię­cia na ok. 15 min . W tym cza­sie możemy sobie zacząć przy­go­to­wy­wać pozo­stałe skład­niki na pizzę (lub poczy­tać o innym droż­dżo­wym sma­ko­łyku).
Wyrabiamy ciasto na pizzę
Do zawar­to­ści miski doda­jemy pozo­stałe skład­niki z listy, mie­szamy ile się da łyżką, a jak już się nie da, to wyra­biamy ręcz­nie gład­kie, mię­ciut­kie cia­sto na pizze. W razie potrzeby, gdyby za bar­dzo się kle­iło, możemy dosy­pać nieco mąki, a gdy mamy taką fana­be­rię, jeśli dodamy 1–2 łyżki oliwy ponad miarę, to też nic złego się nie sta­nie. Można nawet mie­szać oliwę z oli­wek z ole­jem rze­pa­ko­wym lub zupeł­nie ją nim zastą­pić. Pole­cam taki eks­pe­ry­ment — cia­sto do pizzy będzie miało bar­dziej neu­tralny smak
Cia­sto zosta­wiamy do wyro­śnię­cia pod przy­kry­ciem następne pi-razy-drzwi 15 min . Po tym cza­sie z cia­sta for­mu­jemy koło lub pro­sto­kąt już bez­po­śred­nio na wyło­żo­nej papie­rem (lub matą sili­ko­nową) bla­sze. Cia­sto na pizzę odpo­wied­nio ugnia­tamy i roz­cią­gamy, aby nabrało pożą­da­nego kształtu, mniej wię­cej jak na zdję­ciu poni­żej (zdję­cie było robione ziem­nia­kiem 😉 ).
Na taki spód do pizzy nakła­damy wybrane przez nas skład­niki. Zazwy­czaj będzie to sos pomi­do­rowy z zio­łami, ser żółty i całe spek­trum odpo­wied­nio przy­rzą­dzo­nych mięs, warzyw i grzy­bów. W brzegu pizzy możemy zato­pić wałeczki z sera, co nieco uroz­ma­ici ten kawa­łek pizzy. Po nało­że­niu skład­ni­ków pizzę zapie­kamy ok. 15–25 min.
Jak pew­nie zauwa­ży­li­ście, na blogu powstał nowy dział poświę­cony wła­śnie pizzy. Jest to na tyle uni­wer­salna potrawa, że posta­no­wi­łem wydzie­lić jej osobną prze­strzeń. Nie­ba­wem poja­wią się kolejne przy­kłady na pizzę, a tym­cza­sem zapra­szam do samo­dziel­nego eks­pe­ry­men­to­wa­nia. Spód na pizzę mamy już opa­no­wany
Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ciasto-na-pizze-proste-ciasto-drozdzowe