ßßß
Składniki:- 2 szkl. mąki- 25 g drożdży- 3/4 łyżki soli- 1 łyżka oliwy- 160 ml ciepłej, ale nie gorącej wody- łyżeczka cukruPrzygotowanie:Wlewamy ciepłą wodę do miski i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po tym czasie dodajemy cukier, sól i resztę mąki oraz oliwę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy je pod ściereczką na 25 minut.Z ciasta formujemy bułeczki.Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut.Smarujemy je oliwą i posypujemy sezamem i słonecznikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut w 180 o C.