Wykonanie
moja pierwsza w życiu pizza! pomimo tego, że ciasto nie wyrosło w naczyniu (bo nie zrobiłam zaczynu, haha :)) i było bardzo kleiste, to wyszło PRZEPYSZNE! chrupiące, lepsze niż z pizzerii. dodatki też zrobiły swoje, ale to już kwestia Waszej inwencji twórczej :)PS w tym przepisie jest już wersja z zaczynem :)Składniki na ciasto na blaszkę 45x45:3,5 szklanki
mąki + 2 łyżki30g świeżych
drożdży1 szklanka letniej(!)
wody2 łyżki z
oliwy z oliwek2 łyżki
cukru2 łyżki
soliPrzygotowujemy zaczyn:
drożdże rozdrabniamy do garnuszka, dodajemy
cukier, 2 łyżki
mąki,
wodę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5-10 minut.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, wlewamy wyrośnięty zaczyn i 2 łyżki
oliwy. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5h, aby ciasto wyrosło.Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Teraz już tylko kwestia dodatków. Ja dałam kolejne:
ketchup,
oregano,
pieczarki,
ser brie (mniam!),
szynka,
papryka i na wierzch
ser żółty. Wszystko piekło się około 25 minut w temp. 190°C, ale to zależy od piekarnika, bo po prostu trzeba sprawdzać, czy pizza już się dopiekła. No to smacznego :)