ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni

Chleb żytni

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g mąki żytniej, typ 720
10 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać połową szklanki letniej wody, dodać 2 łyżki mąki i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną już pracować, dodajemy je do miski z mąką i solą, wyrabiamy ciasto dodając pozostałą wodę oraz oliwę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy tak na około 1 - 1,5 godziny czekając, aż podwoi swoją objętość. Z tak przygotowanego ciasta formujemy bochenek, nacinamy, by nie popękał. Ułożony na blasze chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 50 minut. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/06/chleb-zytni.html