Wykonanie
Składniki:500 g
mąki żytniej, typ 72010 g świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
cukru1 szklanka
wody1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwekDrożdże rozetrzeć z
cukrem i zalać połową szklanki letniej
wody, dodać 2 łyżki
mąki i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Gdy
drożdże zaczną już pracować, dodajemy je do miski z
mąką i
solą, wyrabiamy ciasto dodając pozostałą
wodę oraz
oliwę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy tak na około 1 - 1,5 godziny czekając, aż podwoi swoją objętość. Z tak przygotowanego ciasta formujemy bochenek, nacinamy, by nie popękał. Ułożony na blasze
chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 50 minut. Smacznego!